Tweedehands shoppen…

Toch zeker een keer per maand ga ik op zoek naar een rommelmarkt in de buurt. Ik vond het altijd al leuk om te zien wat mensen allemaal (denken te kunnen) verkopen. Met de komst van het kleine meisje is het alleen maar leuker geworden. Dat er veel geld verdiend wordt aan de verkoop van nieuwe kinderspullen wist ik allang. Ook dat er ongegeneerd veel geld word gevraagd (en uitgegeven!) voor kinderspeelgoed en kinderkleding. Dat kindjes enorm snel uit hun kleren en speelgoed gegroeid zijn is ook een feit. Ik vind het daarom enorm zonde om alles nieuw te kopen. Er is op de tweedehands markt nog veel verkrijgbaar wat nog prima een ronde meekan. Natuurlijk scheelt het in de portemonnee maar voor mij geeft het vooral voldoening om een stukje bewustwording en duurzaamheid na te streven.
Dat is nou zo ontzettend leuk aan een rommelmarkt. Er is veel te koop voor weinig en de spullen belanden niet zomaar op de vuilnishoop! En ik weet dat er soms nog een ‘ taboe’ op rust. Maar dat is in mijn ogen totaal niet nodig. Ikzelf vind ook regelmatig leuke kleding op de rommelmarkt. En als ik erop uit gekeken ben breng ik het naar de kringloopwinkel of ik verkoop het zelf weer. Niet alles is tweedehands te krijgen. Vind bijvoorbeeld maar eens goede broekjes in maat 74, die zijn bijna niet te vinden. Waarschijnlijk door het verslijten van de knieën door die kruipende wereldontdekkertjes….

Op ww.meukisleuk.nl staat een overzicht van alle rommelmarkten. Kijk voordat je gaat even naar het aantal kramen om teleurstelling te voorkomen. Ook is de prijs van de entree nogal verschillend. Laatst waren we in een overdekte rommelmarkt waar de entree prijs 4 euro per persoon was. Persoonlijk vind ik dat voor een entree veel geld maar het was een grote overdekte hal waardoor ik toch overtuigd was om te gaan. Was het een buiten markt geweest met 15 kramen dan had ik het er niet voor over gehad.

Als ik naar een rommelmarkt ga zorg ik altijd dat ik een budget met mezelf heb afgesproken. Ik zorg voor cash in m’n portemonnee en een rugzak op mijn rug. Dan heb je alle benodigde middelen en ben je klaar om te gaan! Natuurlijk moet je niet bij de eerste de beste kraam je gehele budget verkwanselen. Mijn tip is om goed onderzoek te doen. Elke rommelmarkt is namelijk anders, de kraampjes, het aanbod, de prijzen en de kwaliteit. Er zijn vaak veel kraampjes met kinderkleding en sommige daarvan maken gebruik van ‘ grabbelbakken’ waardoor alles door elkaar ligt en je door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak schrikt dit af. Ik heb inmiddels een goede koop techniek ontwikkeld die je snel en effectief kunt inzetten bij het shoppen.
Mijn tips:

Tip 1: Bedenk eerst wat je nodig hebt, ben je op zoek naar shirtjes met korte mouwen, lange mouwen, vestjes, broekjes, rokjes etc etc
Tip 2: Kijk naar degene die achter de kraam, is het je type?

Tip 3: Zijn de kleertjes voor een jongetje of een meisje?

Tip 4: Hoe zijn de kleertjes gerangschikt, bijvoorbeeld op maat, of op type kleding (broekjes bij broekjes, shirtjes bij shirtjes etc) of ligt alles op een grote hoop? Als je dit weet vergemakkelijkt dit je zoektocht.

Tip 5: Pak een shirtje op en kijk naar de maat. Is de kindje waarvan de kleding is in hetzelfde seizoen als jouw kindje geboren? Is het antwoord ja: kijk dan verder, is het antwoord nee: helaas, hier zul je niks vinden! LET OP: sommige merken vallen groter dan anderen, neem desnoods een kledingstuk mee van huis waarvan je weet dat het de juiste maat is.

Tip 6: Kijk goed naar de kwaliteit van de kleding. Zijn de elastieken in de broekband nog soepel, hoe zit de kraag van het shirtje eruit, is de kleding erg verwassen. Over het algemeen heb je dit gauw gezien. Als het niet voldoet aan je wensen, zoek dan niet verder, alle kleding is waarschijnlijk in dezelfde staat.

Tip 7: Als alles klopt, zoek dan de leukste dingen uit. Spreek een leuk prijsje af. (betaal vooral niet meer dan 2 euro per kledingstuk m.u.v. jassen) En wees blij! Je hebt niet alleen leuke betaalbare kleertjes gescoord, je hebt ook het milieu een kleine dienst bewezen door de kleertjes nog een ronde te gebruiken!

Bij speelgoed let ik altijd op of het te wassen is en of het compleet is en niet teveel versleten. Vaak koop ik qua speelgoed alleen maar houten dingen of zoals laatst een blikken retro xylofoon. Dit heeft echter te maken met persoonlijke voorkeur. Hiervoor geldt bij mij altijd: van tevoren bedenk ik me hoeveel ik ervoor over heb. Komt het overeen met de prijs? Dan koop ik het, is het duurder, dan laat ik het aan me voorbij gaan voor een volgende.

Uiteindelijk geldt voor tweedehands: het heeft de waarde die je er zelf aangeeft en met zoveel keuze en rommelmarkten is de kans dat je het ergens anders nog tegenkomt altijd aanwezig! En, een leuke bijkomstigheid, je koopt soms dingetjes die je in de winkel niet zou kopen omdat het in verhouding zo duur is. Zo heb je toch een variatie van aparte en leuke spulletjes die je kunt afwisselen met nieuwe dingen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s